Our website uses cookies. A cookie is a small text file which will be saved on your computer or mobile device when you visit our website. More information? Read our cookie policy.
label, on the right side: ‘54’, former inventory label
Description
Model van een inrichting voor het mechanisch stoken van een ketel; een bak met beweegbare bodem, bediend door een handvat met pal op een tandwiel, wordt gevuld met kolen via een klein deurtje; de bodem wordt opgekrikt en de kolen zo van onderaf naar het rooster aangevoerd; door twee beweegbare delen van het rooster wordt telkens een deel van de inhoud van de bak opgeschept. Schaal 1:10 (afgeleid).
Het principe, dat ten doel had de brandstof en de vrijkomende rookgassen zo volledig mogelijk te verbranden, berust op de vorming van een gloeiende toplaag waarin de gassen van de verse, van onder aangevoerde kolen worden verbrand. Deze oven was bedoeld voor scheepsstoommachines.
J.M. Dirkzwager, 'De Nederlandse marine als pionier in de technische ontwikkeling. Ontwikkeling en gebruik van stoomketels in het tweede kwart van de 19de eeuw', Tijdschrift voor zeegeschiedenis 11 (1992) nr. 1, p. 41-57, afb. 2.
John Bourne, A Treatise on the Steam-Engine in its Various Applications to Mines, Mills, Steam Navigation, Railways, and Agriculture, London 1861 [5th ed.], p. 196.