Rijksmuseum Fellowshipprogramma

Het Rijksmuseum Fellowshipprogramma staat open voor een nieuwe generatie museumprofessionals: nieuwsgierige specialisten die de kennis van de Nederlandse kunst, geschiedenis en museologie verder zullen ontwikkelen.

We verwelkomen internationale, onafhankelijke onderzoeksvoorstellen die nieuwe perspectieven bieden op de collectie, de geschiedenis en activiteiten van het Rijksmuseum. Doel van het Fellowshipprogramma is om wetenschappelijk onderzoek aan te moedigen en te ondersteunen, en om aan het academisch discours bij te dragen terwijl de banden tussen het museum en universiteiten worden versterkt. Het programma stelt zeer getalenteerde kandidaten in staat om een deel van hun onderzoek bij het Rijksmuseum uit te voeren en biedt toegang tot de expertise, de collecties, de bibliotheek, en de restauratieateliers. Daarnaast faciliteert het kansen voor Fellows om deel te nemen aan excursies en workshops om het delen van kennis te bevorderen – zowel met elkaar als met het brede museumpubliek.

Rijksmuseum Fellowships

De aanmelding voor het 2020-2021 Rijksmuseum Fellowshipprogramma is nu gesloten. Informatie over het programma van volgend jaar verschijnt rond oktober 2020 op deze webpagina. Op de hoogte blijven van het Fellowshipprogramma en gerelateerde activiteiten? Meld u dan aan voor de Academic Newsletter.

Partner-Fellowships

Fellowship: Conservering als humane wetenschap (CHS): New York/Amsterdam

Het Rijksmuseum (Afdeling Conservering & Onderzoek) biedt samen met Bard Graduate Center een eenjarig fellowship aan. Het fellowship is gericht op de ontwikkeling van de idee dat de conserveringspraktijk een humane wetenschap is, en bedoeld voor wetenschappers aan het begin van hun carrière. De fellows zullen achtereenvolgens circa zes maanden in New York en zes maanden in Amsterdam verblijven. Voor meer informatie en aanmeldingsinstructies zie de Bard Graduate Center website.

Het J. S. Lee Memorial Fellowship

Als eerbetoon aan wijlen Dr. J. S. Lee, een eminent filantroop in Hong Kong en een levenslange promotor van de studie van Chinese kunst, beoogt dit fellowship internationale uitwisseling van expertise te stimuleren en bij te dragen aan de professionele ontwikkeling van museum professionals en academici. Fellows kunnen ervoor kiezen om in het Rijksmuseum te verblijven of in een aantal andere musea wereldwijd. Onderzoeksgebieden die door het J. S. Lee Memorial Fellowship worden gesteund omvatten onder andere Chinese kunstgeschiedenis en archeologie, conservatorschap, museum management en museumeducatie. Voor meer informatie en aanmeldingsinstructies zie de J.S. Lee Memorial Fellowship website.

Onze huidige fellows

Lees hier meer over wat onze fellows doen.
groep

Begunstigers Fellowshipprogramma

Het Rijksmuseum Fellowshipprogramma wordt mogelijk gemaakt door:

The Andrew W. Mellon Foundation
Terra Foundation for American Art
Migelien Gerritzen Fonds/Rijksmuseum Fonds
Dr. Anton C.R. Dreesmann Fonds/Rijksmuseum Fonds
Johan Huizinga Fonds/Rijksmuseum Fonds
Annenberg Foundation/Rijksmuseum Fund

Haga Huis

Het Haga Huis, beheerd door het Andla Fonds, biedt een verblijfs- en logeerfunctie voor een beperkt aantal wetenschappers die in het Rijksmuseum deelnemen aan het Rijksmuseum Fellowshipprogramma. Het Andla Fonds biedt deze faciliteit in het kader van de vervulling van zijn statutaire opdracht bij te dragen aan kunst en wetenschap. Het Haga Huis is gelegen aan de Reinier Vinkeleskade, op loopafstand van het Rijksmuseum, en kan Fellows onderdak bieden voor de duur van het Fellowship.

Meer informatie

Voor vragen rond de aanmeldingsprocedure, neem contact op met de Coördinator Academische programma’s via fellowships@rijksmuseum.nl.

Doneer aan het Fellowshipprogramma

Met uw donatie kunnen wij het Rijksmuseum Fellowshipprogramma mogelijk maken.

Doneer