Rijkslezingen Rembrandt

Ter gelegenheid van de tentoonstelling ‘Alle Rembrandts’ organiseert het Rijksmuseum twee bijzondere lezingen.

Rijkslezing Rembrandt, leven en werk

3 maart 2019

beeld1 Isaak en Rebekka, bekend als ‘Het Joodse bruidje’, Rembrandt van Rijn, ca. 1665 - ca. 1669Bij de tentoonstelling Alle Rembrandts verschijnt de nieuwe biografie over Rembrandt, geschreven door Rijksmuseum conservator en onderzoeker Jonathan Bikker. Het verhaal over deze bijzondere kunstenaar wordt daarin op zowel gedegen, maar ook zeer toegankelijke en meeslepende wijze voor het voetlicht gebracht. Tijdens deze middag neemt de auteur u mee in dit levensverhaal. Het begint als de jonge en veelbelovende Rembrandt een vliegende start maakt als portrettist van de Amsterdamse burgers. Al snel volgen tegenslagen, zoals de dood van Saskia, en financiële nood. En er is veerkracht: Rembrandt maakt in die latere, moeilijke periode de mooiste schilderijen, waarbij hij telkens weer op zoek gaat naar vernieuwing.

Deze lezing geeft een inkijkje in het bewogen leven van Nederlands bijzonderste kunstenaar.

Rijkslezing Alle Rembrandts, de tentoonstelling

7 april 2019

beeld2 Landschap met stenen brug, Rembrandt van Rijn, ca. 1638Voor het eerst zijn in de tentoonstelling Alle Rembrandts alle werken van deze kunstenaar in de collectie van het Rijksmuseum bij elkaar te zien. Een unieke kans om een breed overzicht te krijgen van zijn werk, van de vroege jaren 30 tot aan zijn dood in 1669. De tentoonstelling laat zien welke thema’s Rembrandt vaak uitbeeldde. Zo keek hij graag op straat om zich heen, en tekende en etste alledaagse dingen zoals bedelaars en andere sloebers. Of hij wandelde in de omgeving van Amsterdam en etste het landschap, de boerderijen en landweggetjes. De Bijbel leverde hem een schat aan verhalen op, die hij op onnavolgbare wijze in beeld bracht.

De tentoonstelling is een feest voor het oog, niet alleen vanwege deze thema’s, maar ook vanwege de weergaloze techniek die Rembrandt gebruikte, in zijn schilderijen, en zeker ook in zijn etskunst.

Tijdens deze middag belicht de samensteller van de tentoonstelling, conservator Erik Hinterding, de verschillende thema’s, en laat hij u zien dat Rembrandt nog altijd tot de allergrootste kunstenaars behoort.

Wanneer

  • Rijkslezing Rembrandt, leven en werk: Zondag 3 maart 2019, 14–15.30 uur

  • Rijkslezing Alle Rembrandts, de tentoonstelling: Zondag 7 april 2019, 14–15.30 uur

Waar

Rijksmuseum Auditorium

Prijs

€ 10 per persoon (excl. museumticket)

uitverkocht

€ 7.50 per persoon met Museumkaart (excl. museumticket)
De kaart dient getoond te worden bij het entree.

uitverkocht