Doe mee met de eerste aflevering van de Sleutels van het Rijks!

22 juni 2019 - 11:30

Het Rijksmuseum lanceert 'Sleutels van het Rijks', een nieuw live programma op Instagram. Hierin krijgt een aantal bekende Nederlanders na sluitingstijd de sleutels van het Rijksmuseum.

Tim Hofman, Eric Corton, Anna Drijver, Janny van der Heijden, Cecile Narinx, Valerio Zeno en Paulien Cornelisse hebben allemaal een persoonlijke band met de collectie. Ze nemen de kijkers mee het lege museum in en gaan samen met een medewerker van het Rijksmuseum op zoek naar bijzondere verhalen, waarbij de kijkers zelf kunnen meedoen en vragen stellen via Instagram Live.

Hendrikje Crebolder, directeur Development & Media Rijksmuseum: In je eentje in een leeg museum is voor veel mensen een magische ervaring. Tijdens deze live uitzendingen krijg je echt het gevoel dat je zelf door het verlaten museum loopt en hoor je onverwachte verhalen.

Wie krijgt de sleutels van het Rijksmuseum?

In elke aflevering krijgt een bekende Nederlander de sleutels doorgegeven en staat een ander onderwerp centraal. Presentator Tim Hofman gaat samen met hoofd bibliotheek Geert-Jan Koot op zoek naar de collectie dichtbundels in het Rijksmuseum. Eric Corton wil met conservator geschiedenis Eveline Sint-Nicolaas kijken of zijn overgrootvader op het schilderij De Slag bij Waterloo te vinden is. Volkskrant moderedacteur Cecile Narinx ontdekt met conservator juwelen Suzanne van Leeuwen de geheimen van de sieradencollectie van het Rijksmuseum. Schrijfster en theatermaker Paulien Cornelisse heeft een grote voorliefde voor Japan en dompelt zich met hoofd Aziatische Kunst Menno Fitski onder in de Japanse kunst. En presentator Valerio Zeno fietst dagelijks langs het Rijks en vraagt zich dan altijd af of er geheime gangen in het gebouw zitten of hoe het er boven in de torens uitziet.

Eerste aflevering: Janny van der Heijden en Joris Bijdendijk

jannyjoris Janny van der Heijden is een van de meest gevierde kenners van eten. Ze jureerde talloze zoetigheden en schreef vele kookboeken. In haar nieuwe boek toont Janny de Nederlandse eetcultuur aan de hand van iconische schilderijen en prenten. En wat blijkt? In tegenstelling tot wat veel mensen denken, hebben de Lage Landen wel degelijk een rijke eetcultuur. In restaurant RIJKS® speelt executive chef Joris Bijdendijk met verloren gewaande eettradities en smelt hij cultureel- en culinair erfgoed samen. Samen gaan Janny en Joris op ontdekking en bespreken hoe eten een afspiegeling van de samenleving is. Want wie dacht dat Nederlandse eetcultuur uit stamppot en brood bestaat, komt voor een bijzondere verrassing te staan.

Sleutels van het Rijks is vanaf 12 juni elke woensdagavond wekelijks live te zien om 20 uur op het Instagram-account van het Rijksmuseum. De aflevering is hierna ook te vinden via IG TV, YouTube en Facebook.