Toegang en praktische informatie

Wie onderzoek wil doen naar of met behulp van de collecties van het Rijksmuseum is welkom in de Rijksmuseum Research Library en in de Study Room Prints & Drawings, gevestigd in en naast de monumentale Cuypersbibliotheek in het hoofdgebouw. De Research Library en Study Room zijn kosteloos toegankelijk.

Studie- en Leeszaal sinds 1 juli op een tijdelijke locatie

Tijdelijke locatie en reserveren

Vanwege werkzaamheden in de Lees- en de Studiezaal van het Rijksmuseum combineren we tijdens de zomer beide locaties op een andere plek in het museum.

Om de gecombineerde studie- & leeszaal te bezoeken is een reservering noodzakelijk. Zo kunnen wij er voor zorgen dat iedere bezoeker een werkplek ter beschikking heeft en de collectie op een veilige manier kan raadplegen.

Een reservering kan slechts voor één persoon gemaakt worden. Groepsbezoeken zijn momenteel helaas niet mogelijk.

De dagdelen zijn als volgt: 9:30 - 13:00 of 13:30 - 17:00 van maandag tot en met zaterdag. Een hele dag reserveren doe je door twee dagdelen achter elkaar te boeken.

Beschikbaarheid van de collectie

Op de tijdelijke locatie kunnen de collecties van de Rijksmuseum Research Library en het Rijksprentenkabinet en de werken op papier van het Koninklijk Oudheidkundig Genootschap (KOG) worden geraadpleegd.

Vanwege de werkzaamheden in de Cuypersbibliotheek is een gedeelte van de bibliotheekcollectie die zich in deze ruimte bevindt tijdelijk niet beschikbaar, noch voor raadpleging ter plaatse, noch voor scans. Deze collectie staat in de catalogus als ‘tijdelijk niet beschikbaar’ en kan dus niet worden aangevraagd.

Plan je bezoek

Raadplegen van de bibliotheekcollectie

Wil je onze bibliotheekcollectie raadplegen?

 1. Reserveer dan eerst je werkplek

 2. Vraag na het reserveren van je werkplek via de bibliotheekcatalogus de werken aan die je tijdens jouw bezoek wilt inzien. Het account dat je hiervoor nodig hebt, kan je online in de catalogus creëren.

  • Vraag niet meer titels aan dan je tijdens je bezoek denkt te kunnen raadplegen. Er is een boekscanner aanwezig. Gebruik hiervan is gratis en alleen mogelijk met een eigen usb-stick.

  • Het bewaren van materiaal voor een volgend bezoek is slechts beperkt mogelijk.

NB: Zonder vooraf aangevraagde werken uit de collectie kan de reservering geannuleerd worden.

Raadplegen prenten & tekeningen

 1. Wil je collectie van het Rijksprentenkabinet of het KOG raadplegen? Stuur een mail naar studiezaal@rijksmuseum.nl. Geef aan welke objecten je wilt raadplegen en vermeld hierbij de objectnummers. Deze vind je in Rijksstudio. Wil je alle werken van een kunstenaar uit de collectie zien, dan is vermelding van de volledige naam en de techniek(en) voldoende. Geef verder aan op welke dag je zou willen komen, welk dagdeel en hoeveel tijd je denkt nodig te hebben. Vraag je afspraak minimaal twee openingsdagen van tevoren aan. Stuur je volledige adresgegevens mee, inclusief je telefoonnummer.

 2. We nemen na ontvangst contact met je op. Ook reserveren we voor jou een werkplek. Hierover krijg je per mail een bevestiging.
  Het kan voorkomen dat bepaalde stukken niet ter inzage kunnen worden gegeven. Ook dan zullen we contact met je opnemen.

Toegangsbewijs

Na het reserveren van je werkplek ontvang je een reserveringsbevestiging per mail. In deze mail vind je naast de datum en het gereserveerde dagdeel ook een e-ticket dat als toegangsbewijs dient. Toon dit e-ticket bij de toegangscontrole van de hoofdingang. Het ticket geeft geen toegang tot de museumzalen.

Annuleren

Mocht je onverhoopt jouw reservering willen afzeggen of wijzigen? Stuur dan z.s.m. een mail naar studiezaal@rijksmuseum.nl of bel naar +31 (0)20 6747055.

Waar vind je de tijdelijke locatie Studie- & Leeszaal?

De tijdelijke locatie is gevestigd in de Foyer van het Auditorium in het Rijksmuseum. De ingang vind je naast de Infobalie in het Atrium, in de buurt van de ticketbalie, de toiletten en de kluisjes.

Welke regels gelden tijdens je bezoek?

Voor een bezoek aan de tijdelijke studie- en leeszaal gelden naast de algemene bezoekersvoorwaarden van het Rijksmuseum en de regels voor veilig bezoek de volgende voorwaarden:

 • Toegang alleen met vooraf bevestigde reservering. De reservering geeft geen toegang tot de rest van het museum.
 • Laat je jas en tas achter bij de garderobe of in de kluisjes (allebei gratis).
 • Eet- en drinkwaren zijn niet toegestaan.
 • Het meenemen van eigen boeken is niet toegestaan.
 • Neem je eigen werkmateriaal mee, zoals laptop, usb-stick (voor de scanner), camera, papier en potlood naar de leeszaal.
 • Er is een oplaadpunt voor elektrische toestellen voorzien, maar niet aan de werkplekken zelf. Zorg dus dat je toestellen op voorhand goed zijn opgeladen.
 • Alle materiaal mag alleen ter plekke worden geraadpleegd.
 • Bij binnenkomst neem je de gereserveerde boeken zelf uit de hiervoor bestemde kast bij de ingang mee naar je werkplek. Na afloop van je bezoek lever je het materiaal weer in bij de uitgang.
 • Voor het hanteren van werken op papier (tekeningen, prenten, foto’s, bijzondere boeken) en ander kwetsbaar materiaal krijg je ter plekke instructie.
 • Fotograferen en gebruik van de scanner zijn voor eigen gebruik toegestaan. Bij werken op papier en werken uit de speciale collecties van de bibliotheek is toestemming van de studiezaalmedewerker vereist.

Hoe houden we het bezoek voor iedereen veilig?

 • Heb je verkoudheidsklachten? Blijf dan thuis en annuleer een bestaande reservering door contact met ons op te nemen via studiezaal@rijksmuseum.nl
 • Naar en in de tijdelijke studie-/leeszaal zijn looproutes aangegeven. Er is tevens een aparte in- en uitgang.
 • De werkplekken worden na ieder bezoek gedesinfecteerd.
 • Was bij binnenkomst je handen, en daarna zo vaak mogelijk. Voorzieningen hiervoor zijn aan de ingang van de tijdelijke locatie aanwezig.
 • Houd 1,5 meter afstand tot elkaar. Indien dat niet mogelijk is, bijvoorbeeld omdat er hulp van een studiezaalmedewerker nodig is bij het hanteren van grote of kwetsbare collectiestukken, vragen we je om je eigen mondkapje te gebruiken.

Heb je vragen? Stuur een bericht aan studiezaal@rijksmuseum.nl

Research Services-Pas

Iedereen die onderzoek doet naar of met behulp van de collecties van het Rijksmuseum en die gebruik wil maken van de Leeszaal van de Rijksmuseum Research Library en/of de Study Room Prints & Drawings, kan bij de medewerkers van de Research Library een Research Services-pas aanvragen. De pas ontvang je op vertoon van een geldig legitimatiebewijs en adreslegitimatie. Wij vragen je de voorwaarden zorgvuldig te lezen.

LET OP: de Research Services-pas biedt uitsluitend gratis toegang tot de Research Library en Study Room. Toegang tot de overige delen van het Rijksmuseum is uitgesloten. Daarnaast is tegenwoordig een reservering noodzakelijk om de studie- en leeszaal te kunnen bezoeken.

Adres, openingstijden en contact

Adres

Rijksmuseum
Museumstraat 1, Amsterdam

Postbus 74888,
NL-1070 DN Amsterdam

Openingstijden tijdelijke locatie

Maandag t/m zaterdag 9:30 - 17 uur
(alleen op afspraak)

In 2020 zijn de Research Library & Study Room Prints and Drawings gesloten op: Nieuwjaarsdag (1 januari), 2e Paasdag (13 april), Koningsdag (27 april), Bevrijdingsdag (5 mei), Hemelvaartsdag (21 mei), 2e Pinksterdag (1 juni), Kerstmis (25 en 26 december).

In 2021 zijn de Research Library & Study Room Prints and Drawings gesloten op: Nieuwjaarsdag (1 januari), 2e Paasdag (5 april), Koningsdag (27 april), Bevrijdingsdag (5 mei), Hemelvaartsdag (13 mei), 2e Pinksterdag (24 mei), Kerstmis (25 december).

Contact

Rijksmuseum Research Library & Study Room: +31 20 6747055 / studiezaal@rijksmuseum.nl