Museumbezoek: veelgestelde vragen

Bezoekersinformatie

 • Wanneer moet ik in de rij staan?

  Er kunnen zowel buiten het museum als bij de garderobe in het Atrium wachtrijen ontstaan. Deze wachtrijen gelden voor alle bezoekers. Meestal zijn er voor 11 en na 15.30 uur een stuk minder mensen in het museum. De relatief rustige dagen zijn dinsdag en woensdag.

 • Kan ik een ticket aan de kassa kopen?

  Momenteel is het alleen mogelijk om online tickets te kopen. Dit kan via deze link.

 • Zijn er speciale voorzieningen voor

  Minder-validen: het Rijksmuseum is toegankelijk voor minder-validen. Er zijn liften; alle museumzalen zijn toegankelijk per rolstoel. Ook zijn er rolstoelen beschikbaar in het museum (zo lang de voorraad strekt). Vraag ernaar bij de kassa of informatiebalie. Toegestaan zijn: rolstoelen, elektrische (Segway) rolstoelen, scootmobielen, wandelstokken, krukken, looprekken (alle zonder punten), rollators, loopfietsen voor volwassenen en trippelstoelen.
  Blinden/slechtzienden: Blindengeleidehonden en stokken zijn toegestaan in het museum.
  Autipas: Op vertoon van de Autipas krijgt de begeleider gratis toegang. Het personeel van het museum is op de hoogte van de Autipas. Bij vragen kunt u zich tot hen richten.

Voor mensen die zich niet zelfstandig door het museum kunnen bewegen, mag één begeleider gratis mee. Een begeleider-kaartje kan opgehaald worden bij kassa 1. Meer informatie over toegankelijkheid.

Baby's en jonge kinderen

Kinderwagens mogen het museum in, rugdragers niet. Deze moeten worden ingeleverd bij de garderobe. Er zijn buggies te leen (zolang de voorraad strekt).

Voor borstvoeding of kolfruimte kunt u zich melden bij de informatiebalie. De collega’s daar helpen u graag op weg.

Bij de toiletten is een verschoningsruimte, klik hier voor de plattegrond (pdf).

 • Honden en blindengeleidehonden

  Alleen blindengeleidehonden zijn toegestaan in het museum. Alle andere honden zijn helaas niet welkom.

 • Is er een garderobe/zijn er kluisjes (waar kan ik mijn koffer laten)?

  Er is een gratis bewaakte garderobe waar u uw tas, paraplu, daypack of schoolrugtas achter kunt laten. (Hand)tasjes mogen wel mee het museum in (grootte van een A4 maximaal). We hebben helaas geen mogelijkheid reisbagage, vouwfietsen, muziekinstrumenten, skateboards e.d. aan te nemen. We hebben voor groepen en scholen een aparte garderobe, vraag ernaar bij de informatiebalie.

Op het Museumplein bevindt zich een Lockerpoint waar u tegen een kleine vergoeding uw bagage veilig kunt opslaan. Kijk hier voor meer informatie.

 • Ik ben iets verloren in het museum. Waar kan ik terecht?

  Alle gevonden voorwerpen kunt u bekijken via iLost.

 • Mag ik foto’s maken in het museum?

  Ja, er mogen foto's worden gemaakt in het museum. Selfie sticks zijn niet toegestaan.

Het is niet toegestaan foto-, video- en filmopnamen te maken waarbij gebruik wordt gemaakt van lampen, flitsapparatuur en/of statieven (incl. selfie sticks) zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de directie van het Rijksmuseum. Kijk hier voor meer informatie

 • Is er WiFi beschikbaar in het museum?

  In het Rijksmuseum is gratis WiFi beschikbaar.

 • Waar moet ik mij melden als ik een programma boek in de Teekenschool?

  U kunt zich direct melden bij de Teekenschool. De entree van de Teekenschool bevindt zich op de Hobbemastraat 25 (tegenover het Zuiderbad).

Toegangsbewijs en ticketverkoop

 • Hoe lang zijn tickets geldig?

  Tickets zijn geldig tot 1 jaar na aankoop. Online gekochte tickets met een datum en tijdvak verlopen na de aangegeven datum.

 • Ik heb een ticket geboekt met een Museumkaart of andere pas, maar ik kan toch niet komen.

  We vragen je dan om contact op te nemen met ons via groepen@rijksmuseum.nl. We kunnen dan je boeking annuleren zodat iemand anders er gebruik van kan maken.

 • Ik heb een betaald ticket. Kan ik deze kosteloos annuleren?

  Het is niet mogelijk om gekochte tickets kosteloos te annuleren. Wel is het mogelijk om de geboekte bezoekdatum of starttijd te wijzigen. Hoe je dit kunt regelen staat hieronder. De beschikbare data en tijden vind je op hier.

 • Kan ik de datum of starttijd van mijn bezoek veranderen?

  Het is mogelijk om de bezoekdatum of starttijd op een gekocht ticket te wijzigen. Hiervoor vragen wij je een e-mail te sturen naar groepen@rijksmuseum.nl. Doe dit tenminste 48 uur van tevoren. Vermeld in de e-mail het ordernummer, het e-mailadres op de boeking en de nieuwe gewenste bezoekdatum en tijdstip. We laten dan binnen 3 dagen weten of de wijziging mogelijk is.

 • Ik ben te laat en kan mijn starttijd niet halen. Wat nu?

  Helaas kunnen we daar dan niets meer aan doen.

 • Kan ik extra tickets bestellen voor zelfde starttijd?

  Tickets zijn alleen online verkrijgbaar. We vragen je dan ook om daar te kijken of er nog tickets beschikbaar zijn voor de al geboekte starttijd. Je maakt daarvoor dan een aanvullende boeking.
  Als er geen extra tickets beschikbaar zijn kunnen misschien wel de starttijd veranderen van de al gekochte tickets. Kijk hierboven hoe dit kan.

 • Kan ik mijn ticket aan iemand anders geven?

  Tickets zijn niet persoonsgebonden. De naam die erop staat is van de boeker. Het is dus ook mogelijk om je tickets aan iemand anders te geven.

 • Ik heb een ticket met starttijd voor de vaste collectie. Kan ik ook nog naar de tijdelijke tentoonstelling?

  Een ticket met tijdslot voor de vaste collectie geeft geen toegang tot de tijdelijke tentoonstelling. Hiervoor zul je apart een tijdslot voor moeten reserveren. Bij het reserveren van een tijdslot voor de tijdelijke tentoonstelling kun je dan bij stap 1 kiezen voor de optie ‘Ander geldig toegangsbewijs’.

 • Ik heb een ticket met starttijd voor de tijdelijke tentoonstelling. Kan ik dan ook naar de vaste collectie?

  Ja, dat kan. We vragen je dan wel eerst de tijdelijke tentoonstelling te bezoeken op het gekozen tijdstip en pas daarna de vaste collectie.

 • Kan ik met creditcard of andere betaalpas betalen?

  Aan de kassa, in het café en de winkel van het Rijksmuseum kunt u met creditcard of bankpas betalen. Wij accepteren Mastercard, VISA en American Express (geen Diners Club).

 • Als ik online tickets koop, kan ik deze dan gebruiken wanneer ik wil?

  Nee, bij het kopen van een ticket online dient u een datum en tijdvak te kiezen. De start van het bezoek dient dan binnen dit tijdvak te zijn.

Groepen en schoolbezoek

 • Is het mogelijk om met een groep het museum te bezoeken?

  Het is momenteel niet mogelijk om met een groep het museum te bezoeken. Hou deze pagina is de gaten voor de laatste informatie over groepsbezoeken.

 • Kan ik voor of na openingstijd een exclusieve rondleiding boeken?

  Voor informatie over exclusieve rondleidingen of ontvangsten voor of na openingstijd kunt u contact opnemen met onze afdeling evenementen & ontvangsten via evenementen@rijksmuseum.nl

 • Ik heb geen creditcard of zakelijke rekening, dus dan kan ik geen e-tickets kopen. Kan ik dan toch reserveren voor mijn groep?

  Nee. U kunt voor groepen uitsluitend online reserveren en direct betalen met IDEAL of creditcard. U kunt niet op rekening betalen.

Workshops en cursussen

 • De workshop/cursus die ik wil boeken is uitverkocht. Is er een wachtlijst?

  Er is helaas geen wachtlijst. Als u op de hoogte gehouden wilt worden over ons nieuwe cursusaanbod, adviseren wij dat u zich aanmeldt voor onze nieuwsbrief

 • Kan ik per mail of telefonisch een workshop/cursus boeken?

  Onze programma’s zijn alleen te boeken via de website of aan de kassa in het Rijksmuseum. Voor vragen over de programma's zijn wij bereikbaar via programma@rijksmuseum.nl of 020-6747 000.

 • Kan ik een plaats voor een workshop/cursus reserveren?

  Wanneer u via onze website of aan de kassa een workshop/cursus boekt, bent u zeker van een plaats. Reserveren zonder te boeken is niet mogelijk.

 • Zijn er bij de workshop/cursus materialen en/of apparatuur aanwezig?

  Alle materialen en apparatuur zijn aanwezig in de Teekenschool en zijn inbegrepen bij de prijs.

 • Ik heb een workshop/cursus geboekt, maar de datum komt me toch niet uit. Kan ik mijn geld terugkrijgen?

  Dit is helaas niet mogelijk. Zie onze Algemene bezoekersvoorwaarden

Toeristische branche

 • Wat als ik op het laatste moment moet doorgeven dat mijn groep vertraagd is?

  Als uw groep op het laatste moment vertraagd is (meer dan een kwartier na boeking), dan is uw capaciteitsreservering verlopen en is het mogelijk dat u moet wachten bij de ingang tot er ruimte genoeg is in het museum. U kunt telefonisch contact opnemen met de informatiebalie in het museum om uw vertraging door te geven: 020 6747 666.

 • Bestaat er een commissieregeling voor touroperators?

  Nee, er is geen commissie regeling.

 • Kan ik ook vooraf of achteraf op rekening betalen?

  Nee. Het is niet mogelijk uw bezoek op rekening te betalen. Groepsboekingen en e-tickets worden direct online afgerekend.