Persberichten

Een overzicht van de laatste persberichten van het Rijksmuseum.

Rijksmuseum presenteert nieuwe aanwinst bij heropening

Rijksmuseum presenteert nieuwe aanwinst bij heropening

29 mei 2020 - 9:00

Vanaf 1 juni presenteert het Rijksmuseum een nieuwe aanwinst op de Eregalerij: Bloemstilleven met een keizerskroon in een stenen nis (1613) van de zeventiende-eeuwse schilder Jacob Vosmaer.

Meest gedetailleerde foto Nachtwacht ooit online

Meest gedetailleerde foto Nachtwacht ooit online

12 mei 2020 - 9:00

Het Rijksmuseum publiceert vandaag de grootste en meest gedetailleerde afbeelding die ooit van een kunstwerk is gemaakt op zijn website. Het is mogelijk zo ver in te zoomen dat de verfstreken en zelfs de pigmentdeeltjes in de verf van De Nachtwacht zichtbaar worden. Vanaf woensdag 13 mei worden ook de werkzaamheden van Operatie Nachtwacht in de glazen ruimte in het museum, hervat.

Rijksmuseum opent zijn deuren weer op 1 juni

Rijksmuseum opent zijn deuren weer op 1 juni

7 mei 2020 - 12:04

Het Rijksmuseum is vanaf 1 juni weer dagelijks geopend. Hierbij staat de veiligheid van bezoekers en medewerkers voorop. Om voor iedereen het bezoek zo veilig en zo aangenaam mogelijk te maken is een aantal maatregelen genomen. Zo kunnen bezoekers vanaf nu alleen online een kaartje kopen en wordt een beperkt aantal mensen per tijdsblok toegang verleend.

Rijksmuseum en Nederlands Fotomuseum verwerven nalatenschap Ed van der Elsken

Rijksmuseum en Nederlands Fotomuseum verwerven nalatenschap Ed van der Elsken

2 juli 2020 - 18:00

Het Rijksmuseum en het Nederlands Fotomuseum verwerven gezamenlijk de nalatenschap van fotograaf Ed van der Elsken (1925-1990). Met de verwerving is het werkarchief van een van de belangrijkste Nederlandse fotografen van de 20ste eeuw definitief behouden voor Nederland. Voor het eerst wordt het mogelijk een volledig inzicht te krijgen in de werkwijze van Van der Elsken gedurende zijn ruim veertigjarige carrière.

Willem Diepraam, 50 jaar fotografie

Willem Diepraam, 50 jaar fotografie

30 juni 2020 - 9:30 - Tentoonstelling 9 oktober 2020 - 10 januari 2021

Het Rijksmuseum organiseert een overzichtstentoonstelling van de Nederlandse fotograaf Willem Diepraam (1944). Diepraam is van grote invloed geweest op de ontwikkeling van de Nederlandse fotografie. In de jaren zeventig was hij baanbrekend binnen de journalistieke fotoreportage en wist hij vervolgens de fotografie als een vorm van kunst verder te ontwikkelen. Diepraam droeg in 2009 zijn fotowerk over aan het Rijksmuseum. Vanaf 9 oktober is Diepraams vroege en recente werk voor het eerst te zien op een overzichtstentoonstelling in het Rijksmuseum.

Rijksmuseum publiceert werken van Hercules Segers online

Rijksmuseum publiceert werken van Hercules Segers online

18 juni 2020 - 10:26

Het Rijksmuseum publiceert vandaag het meest diepgaande en uitgebreide online overzicht van het werk van de schilder en prentmaker Hercules Segers (1589/90-1633/40). Met de online bestandscatalogus 'The works by Hercules Segers in the Rijksmuseum' krijgt iedereen toegang tot alle werken van deze bijzondere zeventiende-eeuwse kunstenaar uit de collectie van het Rijksmuseum en alle relevante informatie en inzichten die het onderzoek hiernaar heeft opgeleverd.

Kinderkookboek 'Het geheim van de tuin' feestelijk gepresenteerd in de Rijksmuseumtuin

Kinderkookboek 'Het geheim van de tuin' feestelijk gepresenteerd in de Rijksmuseumtuin

5 juni 2020 - 12:30

Een superspannend verhaal van kinderboekenschrijver Jan Paul Schutten, prachtige illustraties van Floor Rieder en de allerlekkerste recepten van topkok Joris Bijdendijk. Het Rijksmuseum, de gemeente Amsterdam en Uitgeverij Gottmer presenteerden vandaag het kinderkookboek 'Het geheim van de tuin. Een avontuurlijk kinderkookboek'. Het boek is gemaakt ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Amsterdamse schooltuinen. In dit jubileumjaar heeft één schoolklas haar schooltuin op een wel heel unieke plek, namelijk in de tuin van het Rijksmuseum. Samen met kinderburgemeester Ilias onthulde deze klas het eerste exemplaar van het boek.