Programma 2020

16 december 2019 - 11:41

TENTOONSTELLINGEN 2020

Caravaggio-Bernini. Barok in Rome

14 februari t/m 7 juni 2020
carben Giovanni Lorenzo Bernini., Medusa, ca. 1638 - ca. 1648. Bruikleen van Musei CapitoliniEen nieuwe generatie ambitieuze kunstenaars aangevoerd door de briljante schilder Caravaggio en de geniale beeldhouwer Bernini schudde in de eerste decennia van de 17de eeuw de ingedutte eeuwige stad Rome wakker. Zij introduceerden een nieuwe kunsttaal, waarbij niet langer elegantie de norm was, maar het oproepen van emoties: de barok. Theatrale kunst met drama, dynamiek en bravura. Een kunst waarbij schilderkunst, beeldhouwkunst en architectuur innig samenwerkten. Een revolutie in de westerse kunst, die in Rome begon en in heel Europa zijn sporen naliet.

Meer dan zeventig meesterwerken van Caravaggio, Bernini en hun tijdgenoten zijn te zien op de tentoonstelling Caravaggio-Bernini. Barok in Rome. De schilderijen en beeldhouwwerken zijn afkomstig uit internationale musea en uit particuliere collecties.

De tentoonstelling Caravaggio - Bernini. Barok in Rome wordt mede mogelijk gemaakt door Ammodo, ING, Kvadrat, Rijkspatronen en het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Dankzij Waller 2010-2020

14 februari t/m 7 juni 2020
dankzij Meester PW van Keulen, Speelkaart met negen papegaaien, ca. 1499 - ca. 1510, Aankoop uit het F.G. Waller-FondsDe kunsthistoricus en prentkenner François Gérard Waller (1867-1934) behoort tot de grootste weldoeners van het Rijksmuseum. Hij schonk zijn omvangrijke verzamelingen sierpapier, ex libris, schilderijen, tekeningen en prenten. Zijn belangrijkste schenking betreft het fonds dat zijn naam draagt. Daarmee heeft het Rijksmuseum sinds 1938 ruim 55.000 werken kunnen verwerven. De meest bijzondere aankopen van de afgelopen tien jaar worden straks getoond in de twee zalen op de begane grond van de Philipsvleugel.

De tentoonstelling bevat hoogtepunten uit de vroege prentkunst, zoals de Madonna met kind (ca. 1470) van Meester IAM van Zwoll en de Kruisiging met vier engelen (ca. 1485) van Martin Schongauer. Ook zijn er Italiaanse, Nederlandse, Duitse en Franse meesterwerken uit de 16de t/m 19de eeuw te zien. Ook zijn er moderne werken te zien, waaronder de experimenten met verschillende druktechnieken van de leermeester van Edgar Degas, Ludovic-Napoléon Lepic (1870) en een werk van Hendrik Werkman (1924).

Willem Diepraam, 50 jaar fotografie

26 juni t/m 30 augustus 2020
willem Willem Diepraam, Mali, jonge vrouw (serie Sahel), Bruikleen van de heer W. Diepraam, AmsterdamFotograaf Willem Diepraam (1944) is van grote invloed geweest op de Nederlandse fotografie. Vanaf de jaren 70 stond hij aan de wieg van de journalistieke fotoreportage en wist hij vervolgens de fotografie als vorm van kunst naar een hoger plan te tillen. Willem Diepraam droeg in 2011 zijn complete fotowerk over aan het Rijksmuseum. Nu de overdracht voltooid is, wordt Diepraams vroege en recente werk voor het eerst tentoongesteld.

Naast het bijna onherkenbare Nederland van de jaren 70 en 80 legde Diepraam voor Vrij Nederland Suriname aan de vooravond van de onafhankelijkheid vast. Ook reisde hij door de Caraïben, Afrika en Zuid-Amerika. Zijn fotoreportages uit binnen- en buitenland komen aan bod evenals de ‘late’ Diepraam met zijn bijna abstracte zwart-wit en kleurenwerk. Voorts zijn highlights te zien zoals Amsterdam op Kroningsdag in 1980, de vrouw uit Sahel en de Hoogovenslandschappen.

Japans Lak

3 juli t/m 30 augustus 2020
japlac Anoniem, Schrijfcassette 'mono-no-ne suzuribako' (het geluid van dingen), 1909. Bruikleen Jan Dees & René van der StarJapans lakwerk heeft iets magisch. Versieringen met ongelooflijke aandacht gemaakt van tientallen laagjes van lak, een proces dat maanden duurt. Zonlicht gevangen op een bloem, in goud- en zilverpoeder, of een luitspeler van bladgoud, die stil in de nacht luistert naar het ruisend gras. Die magie is te zien in de tentoonstelling Japans Lak. Traditioneel gouden voorstellingen op zwart lak zijn het startpunt voor de reis naar moderniteit, creativiteit en uitbundige kleuren. Bijna 70 werken laten die ontwikkeling zien. Met bruiklenen uit Japan, de Verenigde Staten en Europa.

De tentoonstelling Japans Lak wordt mede mogelijk gemaakt door Jan Dees & René van der Star

XXL Papier

3 juli t/m 23 augustus 2020
xxl Toegeschreven aan Michiel Coxie, Landing van Scipio Africanus bij Carthago, ca. 1555, Aankoop met steun van de Jaffé-Pierson Stichting en de Vereniging RembrandtGroot, groter, grootst. Verwonder je over de ontwerptekeningen op ware grote voor de glas-in-lood ramen van de Sint Bavokerk in Haarlem uit 1541. Deze zijn zo groot dat ze alleen op een schuine wand kunnen worden getoond. Of verbaas je over een 23 meter lang handgeschilderd behang. Op de tentoonstelling XXL Papier zijn de allergrootste werken op papier uit de collectie van het Rijksmuseum te zien, werken die vanwege hun omvang vrijwel nooit eerder zijn getoond.

Slavernij

25 september 2020 t/m 17 januari 2021
slavery Jongen met grote stengel suikerriet, Jacob Marius Adriaan Martini van Geffen, in of na ca. 1850 - in of voor ca. 1860Volgend jaar presenteert het Rijksmuseum een tentoonstelling over slavernij. Centraal in de tentoonstelling staat de slavernij in de Nederlandse koloniale periode, van de 17de tot en met de 19de eeuw.

Tien levens van verschillende personen in Europa, Afrika, Amerika en Azië uit die periode worden belicht. Van een tot slaaf gemaakte, een slavenhouder, iemand die de slavernij ontvluchtte, een verzetsheld, een abolitionist, een Afrikaanse bediende in Nederland, een Amsterdamse suiker-industrieel en een gewone ambachtsman die zijn brood verdiende als toeleverancier van de slavenhandel. Hoe zagen hun levens eruit? Hoe verhielden zij zich tot het systeem van slavernij? Konden zij hun eigen keuze maken? De tentoonstelling zal niet op alle vragen een pasklaar antwoord geven, maar zet aan tot nadenken over een systeem waarbij mensen andere mensen als hun eigendom beschouwden.

Operatie Nachtwacht

Sinds juli 2019
beeld Start Operatie Nachtwacht. Foto RijksmuseumOp 8 juli 2019 is Operatie Nachtwacht gestart, het grootste en meest veelzijdige onderzoeks- en restauratieproject van Rembrandts meesterwerk in de geschiedenis. Operatie Nachtwacht heeft tot doel het schilderij optimaal te behouden voor de toekomst. Het vindt plaats voor het oog van het publiek in een speciaal hiervoor ontworpen glazen ruimte.

Operatie Nachtwacht wordt mogelijk gemaakt door AkzoNobel, The Bennink Foundation, C.L. de Carvalho-Heineken, PACCAR Foundation, Piet van der Slikke & Sandra Swelheim, American Express Foundation, Familie De Rooij, Het AutoBinck Fonds, Segula Technologies, Dina & Kjell Johnsen, Familie D. Ermia, Familie M. van Poecke, Bruker Nano Analytics, Henry M. Holterman Fonds, Irma Theodora Fonds, Luca Fonds, Piek-den Hartog Fonds, Stichting Zabawas, Cevat Fonds, Johanna Kast-Michel Fonds, Marjorie & Jeffrey A. Rosen, Stichting Thurkowfonds en het Nachtwacht Fonds.

Dankzij bijdragen van het Ministerie Onderwijs, Cultuur & Wetenschap, De Gemeente Amsterdam, Het Amsterdam Museum, Founder Philips en hoofdsponsoren Bankgiro Loterij, ING En KPN kunnen jaarlijks ruim 2 miljoen mensen het Rijksmuseum en De Nachtwacht bezoeken.

Evenementen

Rijksstudio Award

Rijksstudio Award is de tweejaarlijkse kunst- en design prijs van het Rijksmuseum. Met deze wedstrijd nodigt het Rijksmuseum iedereen uit om een eigen meesterwerk te maken geïnspireerd op de collectie van het Rijksmuseum. Een internationale vakjury beoordeelt wie de 10 finalisten en de 3 winnaars van de Rijksstudio Award 2020 zijn.

Kijk hier voor meer informatie

Muziek in het Rijks

Het Rijksmuseum heeft maar liefst 500 historische muziekinstrumenten in zijn collectie. Ook speelt muziek vaak een symbolische rol in de schilderijen. Zo zijn in 13 van de in totaal 35 bekende werken van Johannes Vermeer muziekinstrumenten te vinden. Het Rijksmuseum presenteert verschillende muzikale activiteiten in samenhang met de collectie. Te denken valt aan klassieke en popconcerten, het bespelen van historische muziekinstrumenten, dance-events, optredens in de museumtuinen en een multimediatour.

  • 23 februari 2020: Zondagmiddag Concert – Ensemble La Silva
  • 1 maart 2020: Zondagmiddag Concert – Marco Beasley
  • 29 maart 2020: Zondagmiddag Concert – Imaginarium
  • 9 april 2020: Concert Eregalerij – L'Appeggiata
  • 10 mei 2020: Zondagmiddagconcert – Camerata RCO

Muziek in het Rijks wordt mede mogelijk gemaakt dankzij de deelnemers van de Bank Giro Loterij.

Honderd jaar Schooltuinen

De Amsterdamse schooltuinen bestaan 100 jaar. Om dat te vieren mag een Amsterdamse basisschool een jaar lang boontjes, wortels en aardappels telen in de tuin van het Rijksmuseum. Na een prijsvraag, waaraan alle Amsterdamse scholen konden meedoen, mogen door de leerlingen van Basisschool Oostelijke Eilanden met hun groene vingers in onze aarde wroeten. Ook krijgen zij een kookworkshop van Joris Bijdendijk, de executive chef van restaurant Rijks®.

Downloads

Giovanni Lorenzo Bernini., Medusa, ca. 1638 - ca. 1648. Bruikleen van Musei Capitolini
Martijn van de Griendt, Quenisha Qiana (344.000 volgers op instagram)
Rembrandt van Rijn, Schutters van wijk II onder leiding van kapitein Frans Banninck Cocq, bekend als de ‘Nachtwacht’, 1642. Bruikleen van de gemeente Amsterdam
Kruisiging met vier engelen, Martin Schongauer, ca. 1480/1485, aankoop dankzij het F.G. Waller-fonds

alle afbeeldingen