Grote Rijksmuseum Pubquiz

Nu we tijdelijk niet kunnen genieten van de kunst en geschiedenis in de museumzalen, brengen wij het Rijksmuseum graag naar je woonkamer. Verzamel je vrienden, schenk iets lekkers in en start met de Grote Rijksmuseum Pubquiz!

Veel plezier!

Deel jouw teamfoto op social media met #rijksmuseumthuis

Wat kun je verwachten?

logo De Grote Rijksmuseum Pubquiz verenigt het nuttige met het aangename. Dit kant- en klare pakket biedt jou en je vrienden een avond plezier en zorgt er ook nog eens voor dat je allerlei (on)zinnige feitjes leert over de Nederlandse kunst en geschiedenis. De thema’s van deze pubquiz raken zachtjes de ingrediënten die nodig zijn om van Koningsdag een feest maken. In de eerste ronde leer je alles over de Willems. In de tweede ronde kom je meer te weten over curieuze objecten uit de collectie van het Rijksmuseum en de derde ronde beslaat foodtrends in de zeventiende eeuw.

Download voor de spelers

Downloads voor de quizmaster

Verloop van het spel

De Rijksmuseum Pubquiz kun je met elk gewenst aantal deelnemers spelen. Eén persoon is de quizmaster. Diegene leidt het spel en beschikt over de vragen en antwoorden. De deelnemers kunnen individueel of in teams het spel spelen en hebben voor elke ronde een eigen antwoordformulier. Er zijn drie rondes met acht vragen. Elke ronde wordt ingeleid met een korte introductievideo. Daarna deelt de quizmaster zijn scherm en start hij of zij met de vragen. Er zijn verschillende soorten vragen, zoals meerkeuze, open vragen en stellingen. Na elke ronde leveren alle deelnemers hun antwoorden in bij de quizmaster. De quizmaster kijkt de antwoorden na en deelt de juiste antwoorden. Daarna maakt de quizmaster de tussenstand bekend. Aan het einde van het spel maakt de quizmaster de winnaar bekend. Degene met de meeste juiste antwoorden wint de pubquiz.

Het kant- en klare pakket en benodigdheden

De quizmaster beschikt over het pakket dat nodig is om de pubquiz te spelen. Het pakket bevat:

 • Vragen
 • Antwoorden & toelichting
 • Verkorte antwoorden voor het nakijken
 • Antwoordformulier voor de spelers
 • Introductievideo’s; deze video’s staan zowel in het pdf-document Vragen als op deze webpagina.

De teams en de quizmaster moeten zelf over een laptop, computer, tablet of smartphone met videoprogramma’s als Microsoft Teams, Google Hangouts of Zoom beschikken. De antwoorden kunnen op het (geprinte) antwoordformulier worden geschreven of genoteerd worden op een kladblok of mobiele telefoon.

Handleiding en tips voor de quizmaster

 • De quizmaster kan op zijn scherm de vragen delen en later ook de Antwoorden & toelichting. Hiervoor zijn twee pdf-bestanden beschikbaar.
 • In het pdf-document staan buttons naar de introductievideo’s. De video’s zijn ook af te spelen vanaf deze webpagina.
 • Er is ook een document waarin kort de antwoorden staan vermeld zodat er snel kan worden nagekeken.
 • De quizmaster kent het aantal punten toe per correct antwoord. Iedereen die bij een meerkeuzevraag of een stelling het juiste antwoord heeft gegeven, krijgt 1 punt. Bij een open vraag waar het aantal geraden moet worden, krijg degene met het juiste antwoord 1 punt. Als het juiste antwoord bij een open vraag niet geraden wordt, krijgt degene die het dichtstbij zit 1 punt toegekend.
 • De quizmaster kan eventueel gebruik maken van een kookwekker als er een tijdslimiet aan het beantwoorden van de vragen wordt gegeven.
 • Tijdens het spel is valsspelen natuurlijk niet toegestaan. Wees streng, doch rechtvaardig en bedenk zelf een passende sanctie.
 • Verzorg een cadeau voor de winnaar. Kijk voor leuke prijzen in de Rijksshop.
 • Vraag iedereen historisch gekleed te gaan voor een extra dimensie aan de Rijksmuseum Pubquiz.

Succes! Laat je weten hoe je het vond? Deel het met ons via social media @Rijksmuseum #rijksmuseumthuis

Ronde 1

Wat weet jij over stadhouders, koningen en koninginnen?


Ronde 2

Het Rijksmuseum staat boordevol curieuze objecten waar spannende verhalen over te vertellen zijn. Verwonder en huiver!


Ronde 3

De laatste en meest smakelijke ronde! Proost!