Sleutels van het Rijks

Het Rijksmuseum lanceerde 'Sleutels van het Rijks', een nieuw live programma op Instagram. Hierin krijgen bekende Nederlanders na sluitingstijd de sleutels van het Rijksmuseum. Kijk hieronder seizoen 1 terug!

Tim Hofman, Eric Corton, Anna Drijver, Janny van der Heijden, Cecile Narinx, Valerio Zeno en Paulien Cornelisse hebben allemaal een persoonlijke band met de collectie. Ze nemen de kijkers mee het museum in en gaan samen met een medewerker van het Rijksmuseum op zoek naar bijzondere verhalen, waarbij de kijkers zelf konden meedoen en vragen stellen via Instagram Live.

Eerste aflevering: Janny van der Heijden en Joris Bijdendijk

jannie Janny van der Heijden is een van de meest gevierde kenners van eten. Ze jureerde talloze zoetigheden en schreef vele kookboeken. In haar nieuwe boek toont Janny de Nederlandse eetcultuur aan de hand van iconische schilderijen en prenten. En wat blijkt? In tegenstelling tot wat veel mensen denken, hebben de Lage Landen wel degelijk een rijke eetcultuur. In restaurant RIJKS® speelt executive chef Joris Bijdendijk met verloren gewaande eettradities en smelt hij cultureel- en culinair erfgoed samen.

Samen gaan Janny en Joris op ontdekking en bespreken hoe eten een afspiegeling van de samenleving is. Want wie dacht dat Nederlandse eetcultuur uit stamppot en brood bestaat, komt voor een bijzondere verrassing te staan.

Bekijk de aflevering met Janny hier terug


Tweede aflevering: Eric Corton en Eveline Sint Nicolaas

eric Eric Corton (1969) is als presentator, muzikant, acteur, schrijver en ambassadeur de belichaming van een creatieve duizendpoot. Al jaren beweegt hij zich naadloos van de radio naar het toneel en wisselt hij van de pen naar microfoon en weer terug.

Het Rijksmuseum ligt dichter bij Eric's persoonlijke leven dan je misschien zou verwachten. Zijn voorvader vocht bij de Slag van Waterloo, een slag die nauw verbonden is met de Europese en Nederlandse geschiedenis. En laat deze militaire familiegeschiedenis nou net staan afgebeeld op het grootste schilderij van het Rijksmuseum. Conservator Geschiedenis Eveline Sint Nicolaas neemt Eric mee naar zijn roots. Ook bespreken ze een andere gemeenschappelijke interesse: de connecties van Nederland en Afrika. Want wie dacht dat het heden niet voor altijd verbonden is met het heden, komt voor een bijzondere verrassing te staan.

Bekijk hier de aflevering met Eric terug


Derde aflevering: Dio en Robert van Langh

dio Dio (1988) is rapper en liefhebber van kunst in al z'n vormen. Hij tourde met zijn muziek en hits zoals 'Dom, lomp en famous' langs alle festivals en grote zalen.

In deze aflevering van De Sleutels van het Rijksmuseum opent hij de deuren van een heel ander type zaal: de Eregalerij. Want wat blijkt? Rap en schilderkunst zijn meer verwant dan je misschien zou denken. Beiden ontspringen uit gevoel en verwondering. Robert van Langh, hoofd conservering en restauratie, neemt Dio dan ook mee in het gevoel van de Eregalerij. Wat ervaar je als je daar loopt? Waarom is kunst belangrijk? Hun gesprek leidt ze naar het kloppend hart van de Eregalerij: De Nachtwacht. Deze wordt straks voor het oog van het publiek gerestaureerd. Hoe pak je dat aan bij een legendarisch kunstwerk?

Bekijk hier de aflevering met Dio terug


Vierde aflevering: Paulien Cornelisse en Menno Fitski

paulien Paulien Cornelisse (1974) is schrijver, cabaretière en podcastmaker. Al jaren wisselt ze soepel van bühne naar ballpoint en weer terug. Ze schreef prijswinnende boeken en speelt bejubelde voorstellingen.

Het Rijksmuseum ligt dichter bij Paulien's persoonlijke leven dan je misschien zou verwachten. Behalve een talent voor taal en theater heeft ze namelijk ook een tomeloze fascinatie voor Japan. Verknocht is ze: aan de taal, de cultuur en de kunst. Nederlands cultureel erfgoed is doordrenkt van Aziatische invloeden. Het Rijksmuseum heeft dan ook een speciaal Aziatisch paviljoen. Hoofd Aziatische kunst, Menno Fitski, is ook al sinds zijn schooltijd betoverd door Japan. Samen struinen ze in deze aflevering van 'De Sleutels van het Rijksmuseum' door het paviljoen, waar Menno vertelt over de mysterieuze verhalen achter de kunst en Paulien zich laat verwonderen. Want wie dacht dat je het verhaal van een kunststuk in een oogopslag kan zien, komt voor een bijzondere verrassing te staan.

Bekijk hier de aflevering met Paulien terug


Vijfde aflevering: Anna Drijver en Jane Turner

anna Anna Drijver (1983) is actrice, model en schrijver. In haar vak schaaft en beitelt Anna iedere dag aan haar werk. Het eindproduct mag bewonderd worden door de ogen van de wereld. Maar in de rauwheid die voorafgaat aan perfectionisme, vind je misschien wel de grootste schoonheid. Daarom gaat Anna in deze aflevering op pad met Jane Turner, hoofd van het prentenkabinet.

Tekeningen en schetsen zijn volgens Jane de kamermuziek van de kunst: je ziet alle foutjes en overdenkingen die een kunstenaar had voordat hij het beeld op zijn definitieve doek schilderde. Ze zijn een eerlijk en ontroerend inkijkje in de binnenkamers van de kunst. Jane neemt Anna mee in haar wereld: van de krabbels van Rembrandt tot de erotische tekeningen uit de 18e eeuw. Een thema dat tot op de dag van vandaag leeft in Nederlandse cinema en theater en waar Anna natuurlijk uitgebreid over mee kan praten.

Bekijk hier de aflevering met Anna terug


Zesde aflevering: Cécile Narinx en Suzanne van Leeuwen

cecile Mode-kenner Cécile Narinx (1970) staat bekend om haar feilloze gevoel voor stijl en haar scherpe pen. Jarenlang vervulde ze de positie van hoofdredacteur bij Elle en later Harper's Bazaar en nu die van moderedacteur bij De Volkskrant. Want mode blijft oneindig boeiend. Wat je draagt is immers -bedoeld of onbedoeld- altijd een manier van communiceren, aldus Cécile. Ze versieren, beschermen of onthullen: of het nou een levensfase is, een culturele achtergrond, je religie, gender of gemoedstoestand. Daarom gaat Cécile in deze aflevering van de Sleutels van het Rijksmuseum op pad met sieraden conservator en restaurator Suzanne van Leeuwen.

Suzanne neemt Cécile mee in haar wereld: "de meest persoonlijke kunst van het Rijksmuseum", die stukken die ooit echt aan polsen en halzen gedragen zijn. Wat betekenen ze? Welke verhalen hebben ze? Van stiekeme verzetssieraden tot de verhalen achter blinkende gouden ringen.

Bekijk hier de afleveing met Cécile terug


Zevende aflevering: Tim Hofman en Geert Jan Koot

tim Presentator Tim Hofman (1988) staat bekend om zijn scherpe tong, humor en zijn geëngageerde programma's zoals Je zal het maar hebben, Over mijn lijk en #BOOS.

Wat minder mensen weten, is dat Tim's scherpe tong zich geregeld omvormt tot scherpe, dichtende pen. De rijmkunst is altijd zijn passie geweest. Als kind schreef Tim al gedichten en werkt nu aan zijn tweede dichtbundel. Daarom openen de sleutels in deze aflevering de deuren van de prachtige bibliotheek. Geert Jan Koot, hoofd van de bibliotheek, neemt Tim mee in de meest bijzondere, ontroerende en absurdistische boeken die zijn bibliotheek behelst. Want wie dacht dat boeken geen kunst kunnen zijn, komt voor een bijzondere verrassing te staan.

Bekijk hier de aflevering met Tim terug


Achtste aflevering: Valerio Zeno en Igor Santhagens

valerio In de laatste aflevering van het seizoen ontvangt presentator Valerio Zeno (1984) de sleutels van het Rijksmuseum. Valerio is onuitputtelijk nieuwsgierig en dol op vreemde weetjes. Hoe ogenschijnlijk kleiner het feitje, des te blijer het hem maakt. Zijn programma’s gaan altijd over kleine details die grotere verhalen vertellen.

Geregeld fiets hij langs het Rijksmuseum en vraagt zich elke keer weer iets anders af: wat is er te zien op het dak? Wat gebeurt er met de Nachtwacht in een noodsituatie? Zijn er geheime gangen? Spookt het in het Rijks? Daarom duikt Valerio samen met Igor Santhagens, projectleider bouw en inrichting, in de geheimen van misschien wel een van de mooiste kunstwerken van het Rijks: het gebouw zelf.

Bekijk hier de aflevering met Valerio terug