Fonds 21

Fonds 21 draagt bij aan diverse aankopen en presentaties en is tevens hoofdbegunstiger van de Teekenschool.

Fonds21 wil ondernemende, culturele en bijzondere sociaal-maatschappelijke initiatieven mogelijk maken en zo de Nederlandse samenleving verrijken. Het Fonds steunt spraakmakende grote en kleine projecten op het gebied van Kunst & Cultuur en Jongeren & Maatschappij.

Fonds 21 is hoofdbegunstiger van de Teekenschool, het meest veelzijdige museale educatiecentrum van Nederland. Fonds 21 financiert de programmering van de Teekenschool, die speciaal voor kinderen tot 12 jaar, maar ook voor oudere kinderen en volwassenen, verdieping geeft aan de collectie van het Rijksmuseum. In het verleden heeft Fonds 21 financiële ondersteuning gegeven aan bijzondere aankopen voor de collectie en presentaties van het museum.

“Ons fonds hecht veel waarde aan projecten die op innoverende wijze kinderen in aanraking brengen met kunst en cultuur. ” Marie Hélène Cornips, directeur Fonds 21

‘Leren kijken door te doen’ is de rode draad in de programmering van de Teekenschool door middel van (kinder)programma’s, workshops en cursussen. Er zijn drie ateliers: een beeldend atelier, een multimedia atelier en een ‘Gouden Eeuw’ atelier waar geschiedenis centraal staat.

teekenschool Teekenschool

De Teekenschool dankt zijn naam aan de oorspronkelijke functie ervan aan het einde van de 19de eeuw. In het gebouw in de tuin van het Rijksmuseum werden onder meer tekenlessen gegeven en de Teekenschool was uiteindelijk de voorloper van de latere Gerrit Rietveld-academie. Het museum brengt met de nieuwe invulling van de Teekenschool de spreuk ‘teekenen is spreken en schrijven tegelijk’, zoals op de gevel van het monumentale gebouw staat vermeld, weer tot leven.

Aangekocht met steun van Fonds 21