Vereniging Rembrandt

De Vereniging Rembrandt is het grootste collectieve mecenaat dat zich uitsluitend richt op kunst(aankopen) in Nederland.

De Vereniging Rembrandt wil iedereen nu en in de toekomst laten genieten van kunst. Dat doen zij al meer dan 130 jaar en zij willen dat blijven doen:

  • door musea bij kunstaankopen te steunen en zo de openbare kunstverzameling op een bewuste en deskundige wijze uit te breiden met steeds weer nieuwe meesterwerken;
  • door er aan bij te dragen dat belangrijke kunstschatten voor iedereen toegankelijk zijn en blijven;
  • door de verhalen achter bijzondere kunstschatten te vertellen.

De Vereniging Rembrandt en het Rijksmuseum

In 1883 vormde de veiling van de tekeningencollectie van de verzamelaar Jacob de Vos de aanleiding voor de oprichting van de Vereniging Rembrandt. Een groepje Amsterdamse particulieren wilde voorkomen dat deze voor Nederland belangrijke tekeningen niet meer in Nederland te zien zouden zijn. Zij kochten deze tekeningen uit de collectie De Vos en droegen die over aan het Rijksmuseum. Hiermee is het fundament van de Vereniging Rembrandt gelegd en blijven deze tekeningen voor iedereen toegankelijk. Alleen al voor het Rijksmuseum hielp de Vereniging Rembrandt bij het aankopen van honderden kunstwerken: van schilderijen, prenten en zilverwerk tot Aziatische kunst en beeldhouwkunst.

SK-A-5039 Hollands meisje aan het ontbijt Jean-Etienne Liotard, ca. 1756Waarom gesteund door de Vereniging Rembrandt: Met het onderwerp, de techniek en de nadrukkelijke aandacht voor stofuitdrukking in zijn Hollands meisje aan het ontbijt plaatst de Zwitserse kunstenaar Jean-Etienne Liotard (1702-1789) zich in de traditie van schilders als Johannes Vermeer, Gerard ter Borch en Gabriel Metsu, en ook met het in het oog springende kerkinterieur aan de wand verwijst hij naar de Hollandse schilderkunst uit de Gouden Eeuw. Daarmee is dit werk een schakel tussen de 17de-eeuwse Hollandse kunst en de Europese kunst uit de 18de eeuw, aan de hand waarvan het Rijksmuseum op een aanschouwelijke wijze kan tonen hoe kunstenaars uit verschillende landen elkaar over en weer beïnvloedden. Met deze aankoop is aan ons gezamenlijke kunstbezit een internationaal hoogtepunt toegevoegd dat alles in zich heeft om zich te nestelen in ons collectief geheugen.

Verworven met steun van de Vereniging Rembrandt