Overzicht Fondsen en Stichtingen

Hier treft u een compleet overzicht, op alfabetische volgorde, van alle fondsen en stichtingen die een bijdrage leveren aan het Rijksmuseum.

Adessium Foundation

Heeft bijgedragen aan de educatieve familiegids 17de eeuw.

American Express Foundation

Heeft bijgedragen aan Operatie Nachtwacht en de restauratie van de Bredase muur in de Philipsvleugel.

Stichting Ammodo

Ondersteunt het Rijksmuseum de komende jaren bij het realiseren van vier toonaangevende tentoonstellingen met internationale bruiklenen. In 2019 is dat de tentoonstelling Rembrandt – Velázquez. Ammodo heeft eerder bijgedragen aan de tentoonstellingen Late Rembrandt (2014) en Hercules Segers (2016).

Andrew W. Mellon Foundation

Maakt jaarlijks een eenjarig postdoctoraal Fellowships mogelijk, waarin het zwaartepunt ligt op diversiteit binnen de Nederlandse kunstgeschiedenis. Ondersteunt tevens het Netherlands Institute for Conservation, Art and Science (NICAS).

Art Mentor Foundation Lucerne

Heeft de beeldententoonstellingen van Eduardo Chillida (2018) en Louise Bourgeois (2019) in de tuinen van het Rijksmuseum mede mogelijk gemaakt.

Bank of America

Heeft bijgedragen aan de restauratie en de publicatie van de simpliciakast.

BankGiro Loterij

Draagt structureel bij aan aankopen en ondersteunde speciale projecten zoals Rijksstudio, Muziek in het Rijks, de Rijksmuseumbus en de Beeldententoonstelling in de Rijkstuinen. In 2019 ondersteunde BankGiro Loterij het Jaar van Rembrandt met een extra bijdrage. Heeft bijgedragen aan aankopen van onder meer de foto- en videocollectie van Erwin Olaf (2018), Bacchant van Adriaen de Vries (2014) en Bloemstilleven van Van Spaendonck (2018).

Stichting Beau Lieu et Beaux Arts

Heeft bijgedragen aan de aankoop van een album met tekeningen van Van Vianen en Lutma.

Blockbusterfonds

Heeft bijgedragen aan de tentoonstellingen Alle Rembrandts (2019), High Society (2016) en Late Rembrandt (2015)

Cornelis Kruseman - J.M.C. Ising Stichting

Heeft bijgedragen aan de restauratie van het schilderij Godsvrucht van Cornelis Kruseman.

Stichting Daendels

Heeft bijgedragen aan de restauratie van het portret van Leonard van der Voort.

DutchCulture

Heeft bijgedragen aan de vertaling van zes publicaties uit de Landenreeks van het Rijksmuseum; Indonesië, Japan, Sri Lanka, Suriname, Zuid-Afrika en India.

Stichting Elise Mathilde Fonds

Heeft bijgedragen aan de restauratie aan Ter Borch’s Meisje voor een spiegel.

Fonds 21

Hoofdbegunstiger van de Teekenschool en heeft bijgedragen aan diverse aankopen en presentaties.

Gieskes-Strijbis Fonds

Ondersteunt jonge wetenschappers die bijdragen aan onderzoek op het gebied van fotografie en glasziekte. Heeft daarnaast bijgedragen aan de tentoonstelling Late Rembrandt (2015) en restauraties voor de heropening van het Rijksmuseum in 2013.

Getty Foundation

Heeft bijgedragen aan Getty Paper Project en de totstandkoming van de bestandscatalogus Nederlandse schilderkunst van de 17de eeuw in het Rijksmuseum.

Jaffé-Pierson Stichting

Heeft diverse aankopen mogelijk gemaakt, waaronder die van de zeventiende-eeuwse Japanse lakkist uit de collectie van kardinaal Mazarin. De Stichting is inmiddels opgeheven.

Janivo Stichting

Heeft bijgedragen aan Document Nederland Junior (2018 – 2020).

K.F. Hein Fonds

Heeft bijgedragen aan diverse aankopen, waaronder die van het album met tekeningen van Van Vianen en Lutma en het familieportret uit 1817 van de familie Cock Blomhoff door Ishizaki Yushi.

Koninklijke Bibliotheek en het Nationaal Archief

Dragen middels het programma ‘Metamorfoze’ bij aan de digitalisering en het behoud van schets- en dagboeken.

Koninklijke Vereniging van Vrienden der Aziatische Kunst

Heeft bijgedragen aan de aankoop Chinees hangrolschilderij Ye Shuangshi, Zilverfazanten onder lentebloesems, ca. 1500. Het Rijksmuseum heeft de collectie van de KVVAK in bruikleen.

Stichting Hollands Porselein

Heeft bijgedragen aan diverse aankopen, waaronder twee Loosdrechts porselein en portretbustes van Maarten Tromp en Michiel de Ruyter (2013) en een plaque met voorstelling van de strijd tussen de Amazonen en de Grieken naar Rubens. (2000)

M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting

Heeft bijgedragen aan diverse aankopen en projecten, waaronder de tentoonstelling KWAB en de aankoop van een groep van vijf Chinese voorwerpen uit de collectie van A.E. van Braam Houckgeest.

Mondriaan Fonds

Heeft bijgedragen aan diverse aankopen en projecten, waaronder de tentoonstellingen 80 jaar Oorlog (2018), Goede Hoop (2017) en Document Nederland 2014 en 2015 en de aankoop van Hollands meisje aan het ontbijt van Jean-Etienne Liotard.

Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO)

Heeft bijgedragen aan diverse wetenschappelijke projecten, waaronder het Science4Arts onderzoeksprogramma Climate Effects on Decorated Wooden Panels en aan het NICAS.

Stichting Otto B. de Kat

Heeft bijgedragen aan de tentoonstelling over kunsthandel M.L. de Boer.

PACCAR Foundation

Heeft bijgedragen aan de aanschaf van apparatuur voor Operatie Nachtwacht en het restauratieatelier.

Prins Bernhard Cultuurfonds

Heeft bijgedragen aan diverse projecten, waaronder de publicaties Iedereen Fotografeert van Mattie Boom (2019) en Kakiemon (2000), aankopen zoals Bacchant van Adriaen de Vries (2014) en de huidige inrichting van het Auditorium.

Prins Willem de Eerste Herinneringsstichting

Heeft bijgedragen aan de aankoop van de buste Prins Willem van Oranje van Hendrik de Keyser I.

Pruikenburg Fonds

Heeft bijgedragen aan onderzoek naar interieurschilderkunst.

Samuel H. Kress Foundation

Maakte het onderzoek naar technische kunstgeschiedenis van Erma Hermens mogelijk en heeft bijgedragen aan de Summer School 2017 en de digitalisering van de historische fotocollectie van het Rijksmuseum.

Stichting Dr. Hendrik Muller’s Vaderlandsch Fonds

Heeft bijgedragen aan verschillende aankopen, de multimediatour bij de tentoonstelling Goede Hoop en verschillende restauraties.

Stichting Isaac Alfred Ailion Foundation

Heeft bijgedragen aan de Japanse vertaling van de publicatie De Smalle Brug uit de Landenreeks.

Stichting Maatschappij tot nut van ’t Algemeen

Heeft bijgedragen aan de restauratie van het Poppenhuis van Petronella Dunois uit 1676.

Stichting Michiel de Ruyter

Heeft bijgedragen aan de restauratie van Michiel de Ruyter en zijn familie van Juriaen Jacobsz.

Terra Foundation for American Art

Heeft bijgedragen aan de beeldententoonstelling van Alexander Calder in de Rijksmuseumtuin (2014).

The Easton Foundation

Heeft bijgedragen aan de beeldententoonstelling van Louise Bourgeois in de Rijksmuseumtuin (2019).

Stichting Thurkow Fonds

Heeft bijgedragen aan Operatie Nachtwacht, de ontwikkeling van een multimediatour over de Scheepsmodellen in de Rijksmuseumcollectie en de aankoop van de Chaplet vaas.

Tiffany & Co. Foundation

Heeft een meerjarige bijdrage geleverd ten bate van conservering en onderzoek van de juwelencollectie van het Rijksmuseum.

Stichting Turing Foundation

Heeft bijgedragen aan de aankoop van De doorbraak van de Sint Anthonisdijk van Jan Asselijn, de oprichting van de Museumpleinbus en de totstandkoming van de tentoonstelling Hercules Segers (2016).

UNHCR

Heeft bijgedragen aan de fototentoonstelling Document Nederland 2018, waarin Anouk Steketee het thema ‘Staatloos’ in beeld bracht.

Vereniging Rembrandt

Heeft bijgedragen aan verschillende aankopen, waaronder Hollands meisje aan het ontbijt van Jean-Etienne Liotard (2016), Bacchant van Adriaen de Vries (2014), Landschap met een episode uit de verovering van Amerika van Jan Jansz Mostaert (2013) en die van de zeventiende-eeuwse Japanse lakkist uit de collectie van kardinaal Mazarin (2013).

vfonds

Heeft bijgedragen aan de Nacht van de Geschiedenis in het Rijksmuseum in 2014, 2015 en 2016.

VSBfonds

Heeft bijgedragen aan diverse aankopen zoals Hollands meisje aan het ontbijt van Jean-Etienne Liotard (2016) en aan projecten die het publieke bereik vergroten, zoals de tentoonstelling Goede Hoop en de multimediatour.

Stichting Zabawas

Heeft bijgedragen aan het onderzoeksteam van Operatie Nachtwacht, educatie-activiteiten en de multimediatour bij de tentoonstellingen Late Rembrandt en Frans Post.